Maailman AIDS-päivä 1.12.2022 

Ajanlaskun alusta alkaen, on ihmiskunta tahtonut uskoa valoisampaan huomiseen. Kaikkea mytologian taruista lentäviin autoihin ja kehittyneen lääketieteen tuomiin ihmeisiin pidetään edelleen mahdollisina. Kovasta tahdosta sekä uskosta huolimatta vuonna 1981 Yhdysvalloissa löydettyyn HI-viruksen aiheuttamaan immuunikatotautiin ei vieläkään ole kehitetty täysin parantavaa lääkehoitoa. 

Kansainvälistä AIDS-päivää on vietetty ensimmäistä kertaa jo vuonna 1988 maailman terveysjärjestö WHO:n toimesta. Vuosittain teemapäivänä pidetään joulukuun ensimmäistä päivää ja Suomessa teeman aiheena tänä vuonna on ”Tieto HIV:stä on ihmisoikeuskysymys”. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta hiv-tartunnasta ja aidsista sekä kampanjoida tartuntojen ennaltaehkäisystä ja hiv-positiivisten oikeuksien puolesta. Vuonna 2021 Suomessa on elänyt yli 3000 tartunnan saanutta, joista valtaosa on tietoisia tartunnastaan. Tietoisesti hiv-tartuntaa kantavilla 95 %:lla on käytössä yhdistelmälääkitys, jonka hoitovaste on erittäin korkea eli veren HI-viruspitoisuus on mittaamattoman pieni. 

Mitä ovat HIV ja AIDS 

HI-viruksen aiheuttama immuunikatotauti, joka tunnetaan myös nimellä HIV-infektio, on ollut ihmiskunnan tietoisuudessa nyt yli neljän vuosikymmenen ajan. Kyseinen immuunikatovirus tarttuu kantajasta saajaan joko suojaamattomassa yhdynnässä, veren välityksellä tai odottavan äidin raskauden tai synnytyksen aikana. Infektio on usein pitkään oireeton, mutta tartunnan jälkeisiä ensioireita voivat olla kuume, ihottuma, päänsärky, ripuli, lihaskipu sekä imusolmukkeiden muutokset. HI-virukselle on ominaista heikentää tartunnan kantajan puolustuskykyä alentaen täten immuunivastetta. Heikentyneen immuunivasteen merkkejä ovat laihtuminen, ripuli, yöhikoilu sekä toistuva herpes tai vyöruusu. 

Tiedottomuus tartunnasta sekä epäsäännöllinen sitoutuminen lääkehoitoon aiheuttavat tartunnan etenemisen AIDS-vaiheeseen. Kun elimistön puolustuskyky on erittäin heikentynyt, ihminen sairastuu opportunisti- eli pyrkyri-infektioihin, joiden aiheuttajat ovat epätavallisia. Tämän vuoksi infektiot voivat olla hyvin vaikeita, ja Suomessa niihin menehtyykin 0–2 ihmistä vuodessa. 

Kuinka ennaltaehkäisen tartunnan 

Yhdynnästä peräisin olevan tartunnan voi ehkäistä vain käyttämällä kondomia. Valtaosa verenvälityksellä tarttuneisiin infektioihin liittyy päihteiden käyttöön, jolloin jalustalle tulee nostaa pistovälineiden puhtauden tärkeys. Odottavien naisten lääkehoidolla estetään syntyvien lasten tartunnat.  Mikäli saat HIV-tartunnan, on siihen kuitenkin olemassa elinikäinen yhdistelmälääkehoito. Yhdistelmälääkehoidolla tarkoitetaan, että se sisältää 2–3 eri lääkeainetta. HIV-positiivisen säännöllinen ja toimiva HIV-lääkitys estää viruksen tarttumisen eteenpäin. 

Mikäli epäilet HIV- tai muuta sukupuolitartuntaa 

Tartunta voi olla oireeton, joten näytteen ottamisesta vastaavan tahon puoleen tulee kääntyä pikimmiten. Olisi suositeltavaa hakeutua näytteenottoon, mikäli olet ollut osana miesten välistä yhdyntää TAI suojaamattomassa seksikontaktissa joko uuden tai tilapäisen kumppanin kanssa, jolla on todettu sukupuolitartunta tai sen epäily. Tarvittava HIV-näyte otetaan 3–4 viikon kuluttua mahdollisesta tartunnasta ja negatiivinen näyte tulee varmistaa 3 kuukauden kuluttua. Lisätietoa Omaolon oirearvio- sivustolta. 

Kirjoittanut sairaanhoitajaopiskelija Joanna Sainio  

Lähteet ja lisätiedot 

https://www.maailmanaidspaiva.com/mika-on-maailman-aids-paiva/

https://www.omaolo.fi/palvelut/oirearviot/42

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01190

https://www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/maailman-aids-paiva

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/11/30/kun-aids-tuli-suomeen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *