Pyhän Lucian kiehtova ja koskettava tarina

Kirjoittaja: Sairaanhoitajaopiskelija Kirsi Rutanen

Lucian päivää vietetään 13.12. Lucian ja hänen elämänkertansa on liitetty monenlaisia legendoja. Hänen historiallisuudestaan ei ole kuitenkaan epäilystä. Lucian tarina on monin tavoin mielenkiintoinen, kiehtova ja surullinen.

Kauniin Lucian elämä

Suloinen Lucia syntyi vuonna 283 Sisiliassa Syracusan kaupungissa rikkaan ja ylhäisen perheen tyttäreksi. Tytön isä kuoli hänen ollessaan nuori ja koska Rooman valtakunnassa naisilla piti olla miespuolinen holhooja, Lucia kihlattiin vasten tahtoaan. Omaperäinen Lucia kuitenkin yritti lykätä avioon astumista kaikin keinoin.

Sitten Lucian äiti sairastui punatautiin. Lucia oli kuullut, että pyhä Agathan pyhäinjäännöksillä rukoilleet olivat kokeneet ihmeparantumisia. Niinpä hän vei äitinsä Agathan haudalle rukoilemaan. Äiti tosiaan parantui ja tämä sain Lucian tekemään päätöksen omistaa elämänsä kristinuskolle ja luopumaan avioitumisesta.

Lucia onnistui puhumaan äitinsä antamaan hänelle avioliittoon varatut myötäjäiset ja lahjoitti ne eteenpäin Syracusan köyhille. Tämä ei sulhasta varsinaisesti luonnollisestikaan ilahduttanut.

Petollinen kihlattu

Runsaita myötäjäisiä ja pikaista avioitumista odottanutta sulhasta tilanne raivostutti niin paljon, että hän päätti ilmiantaa Lucian keisarin sotureille. Rooman valtakunnassa kristinuskon harjoittaminen oli kiellettyä ja kristittyjä pidettiin keisarin vihollisina. Niinpä heitä tapettiin säälimättömästi.

Vankilan sijaan Lucia tuomittiin työskentelemään häpäisymielessä prostituoituna bordellissa. Tuomion julistamisen jälkeen tapahtui ihme. Lucia täyttyi Pyhällä Hengellä ja muuttui niin painavaksi, ettei häntä saatu kannettua bordelliin. Vaikka häntä yritettiin siirtää niin miesvoimin kuin härkien avulla, se ei onnistunut.

Niinpä hänet päätettiin polttaa. Tuli ei pystynyt kuitenkaan vahingoittamaan rukoilevaa ja Jumalan ylistämää Luciaa. Sotilaat kaivoivat Lucian silmät päästä, mutta tyhjiin silmäkuoppiin kasvoi takaisin uudet silmät. Siksi häntä pidettiin sokeiden ja silmäsairauksista kärsivien suojeluspyhimyksenä. Lucia kuoli vasta, kun hänen kurkkunsa läpi iskettiin tikari. Kuolinpäivä oli juurikin joulukuun 13. päivä vuonna 304.

Lucian pyhäinjäänteitä säilytetään Pyhän Jeremiaan kirkossa Venetsiassa.

Pyhä Lucia

Marttyyrikuoleman kärsinyt Lucia julistettiin katolisessa kirkossa pyhimykseksi 1300-luvulla. Seuraavina vuosisatoina tarina Luciasta levisi Ranskaa, Englantiin ja Saksan kautta myös Pohjoismaihin. Suomessa Pyhä Lucia tuli tunnetuksi 1700-luvulla. Varsinaisia Lucian päivän juhlia meillä on vietetty varmuudella vasta 1800-luvulla.

Lucia-neidon asuun kuuluu valkoinen puku, punainen vyö ja kynttiläkruunu. Näillä kaikilla on symbolinen merkitys.  

Joulukuun 13. päivä oli vuoden lyhyin päivä ennen vuoden 1700 kalenteriuudistusta, jolloin otettiin käyttöön gregoriaaninen kalenteri. Lucian pyhä osui siten talvipäivänseisaukseen, ja siitä tuli valon juhla pimeyden keskelle. Nykyään vuoden lyhyin päivä on 21. Joulukuuta.

Pyhän Luciaa on rukoiltu keskiajalla avuksi erityisesti kaulan kasvaimissa sekä sokeudessa ja silmätaudeissa. Hänestä on säilynyt muistumia myös suomalaisessa kansanperinteessä.

Lucian päivän juhlinta Suomessa

Helsingissä ensimmäinen Lucia-kulkue järjestettiin vuonna 1930 ja vuonna 1950 Suomessa valittiin ensimmäinen virallinen Lucia.

Suomen Lucia valitaan vuosittain. Hänet kruunataan Lucian päivänä Helsingin Tuomiokirkossa. Sen jälkeen Lucia perinteisesti johdattaa kulkueen kaupungin läpi. Lucian valintaan ja äänestykseen liittyy myös hyväntekeväisyys. Luciakin jakoi omat myötäjäisensä köyhille. Lucia-perinnettä ylläpitää Folkhälsan yhteistyössä Hufvudstadsbladetin ja Svenska Ylen kanssa.

Lucia-neidon asu

Valkoisella kaavulla symboloidaan Lucia-neitsyen viattomuutta. Punainen vyö taas ilmentää Lucan marttyyrikuolemaa ja kaulan lävistämisestä seurannutta verivanaa. Kynttiläkruunun liekit kuvaavat tulta, joka ei kyennyt polttamaan uskossa vahvaa Luciaa. Kynttilät kuvastavat myös Lucian tuomaa valoa.

Lucia kantaa sylissään usein myös olkilyhdettä. Se kuvaa yhtä Luciaan liittyvää ihmettä yli tuhat vuotta tämän kuoleman jälkeen. Syracusassa kärsittiin pahasta nälänhädästä vuonna 1646 ja kansa rukoili Lucialta ihmettä. Seuraavana päivänä (joka sattui olemaan joulukuun 13. päivä), purjehti satamaan laiva, joka oli täynnä viljaa.

Santa Lucia – laulu

Metsiin jo Pohjolan vaipan luo hanki,
ja maa on valkean verhonsa vanki.
Taivaisen hohteen tuo, Lucia valon suo,
Pyhä Lucia, Pyhä Lucia.

Lähteet:

https://listafriikki.com/yhteiskunta/10-faktaa-lucian-paivasta/

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/alkuperainen-lucia-neito-oli-sisilialainen-marttyyri

https://historianet.fi/joulu/kuka-oli-pyha-lucia

http://www.saunalahti.fi/arnoldus/lucia.html

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/12/12/lucian-paiva-valon-juhla-1312

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *