Mielenterveysviikko 20.11.–27.11.2022 – Korkeakouluopiskelijoiden mielenterveys

Kirjoittaja: Sairaanhoitajaopiskelija Hanna Rauvola

Viikolla 47 (20.11.-27.11.2022) vietettiin valtakunnallista mielenterveysviikkoa. Mielenterveysviikko on muodostunut vuosittaiseksi valtakunnalliseksi perinteeksi, joka on ajoittunut viikolle 47 jo vuodesta 1974 lähtien. Mielenterveysviikko alkaa vuosittain viikon 46 sunnuntain kynttilätapahtumalla, jossa kynttilät syttyvät ympäri Suomea itsemurhan tehneiden muistoksi. Tänä vuonna teemaksi valittiin toivo”hyvä alkaa ennen kuin vaikeudet loppuvat”. Tarkoituksena on muistuttaa, että kenenkään ei tarvitse olla täysin ehjä kokeakseen myös elämän hyvät puolet, aina on toivoa ja aina on olemassa joku, joka ymmärtää.

Mielenterveys koskettaa meistä jokaista sekä herättää monenlaisia ajatuksia ja tunteita. Mielenterveyden ollessa kunnossa, sitä ei ehkä niinkään aktiivisesti tule ajateltua, mutta mielenterveyden haasteita voi ilmetä kaikissa elämänvaiheissa ikään katsomatta. Mielenterveysviikko muistuttaakin meistä jokaista sekä oman että toisten mielen hyvinvoinnin tärkeydestä, sen vaalimisesta ja oikeudesta saada tukea vaikeina hetkinä, joka päivä ja ympäri vuoden.

Pandemiavuodet, sota Euroopassa, yksinäisyys, ilmastoahdistus, taloushuolet…Muutamaan viimeiseen vuoteen on mahtunut monia yksilöön ja ympäristöön kohdistuvia haasteita, jotka ovat kuormittaneet ihmisten jaksamista ennennäkemättömällä tavalla, ja moni saattaakin olla kokenut erilaisia vaikeuksia tai haasteita mielenterveyden kanssa juuri näiden muutaman viimeisen vuoden aikana, unohtamatta jo ilman näitä lisähaasteitakin erilaisten mielen haasteiden kanssa kamppailevia.

Mitä mielenterveys on?

Mielenterveys on keskeinen osa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä. WHO määrittelee mielenterveyden hyvinvoinnin tilaksi, jossa ihminen pystyy näkemään omat kykynsä ja selviytymään erilaisista elämän haasteista sekä työskentelemään ja ottamaan osaa yhteisön toimintaan. Se pitää sisällään myös tiedon omista kyvyistä ja rajoista, taidot tunnistaa ja käsitellä omia tunteita sekä psyykkisen joustavuuden ongelma- ja muutostilanteissa.

Mielenterveyteen vaikuttavat monet asiat ja kokemus omasta mielenterveydestä on hyvin yksilöllinen, sillä jokaisella meistä on myös täysin yksilöllinen ja ainutlaatuinen elämänpolkumme, joka vaikuttaa vahvasti omiin voimavaroihin.

Mielenterveyttä suojaavat- ja heikentävät tekijät

Suoja- ja riskitekijät voidaan jakaa sekä sisäisiin että ulkoisiin. Sisäisiä suojaavia tekijöitä ovat fyysinen terveys ja perimä, omasta hyvinvoinnista huolehtiminen, itselle hyväksi olevat arjen valinnat, hyvä itsetunto ja ongelmanratkaisutaidot, tunne- ja vuorovaikutustaidot, kyky luoda ja ylläpitää hyviä ihmissuhteita sekä omien arvojen mukaan toimiminen. Ulkoisia suojaavia tekijöitä puolestaan ovat hyvät varhaiset ihmissuhteet ja myönteiset perhesuhteet, sosiaalinen tuki ja hyväksytyksi tulemisen kokemus, koulutusmahdollisuudet, työ ja toimeentulo, työyhteisön tuki, kuulluksi tuleminen ja vaikutusmahdollisuudet, turvallinen elinympäristö sekä lähellä olevat ja helposti tavoitettavissa olevat yhteiskunnan auttamisjärjestelmät. 

Sisäisillä riskitekijöillä tarkoitetaan yksilön geneettisiä riskejä ja alttiuksia sairastumiseen tai sairastumisen toteutumista. Ulkoiset riskitekijät ovat yksilöstä riippumattomia, joita ovat esimerkiksi talousvaikeudet, asunnottomuus kuormittavat ihmissuhteet, vaaralliset elinolosuhteet, syrjintä ja vähemmistöstressi sekä traumaattiset kokemukset.

Erilaisia tukimuotoja ja -palveluita

Tärkeänä lähtökohtana on yksilön arjen hallinta ja terveellisistä elämäntavoista huolehtiminen: riittävä unensaanti, laadukas ja riittävä ravinto sekä liikunta. Lisäksi sosiaalinen verkosto ja hyvät ihmissuhteet, harrastukset sekä itselle mielihyvää tuottavien asioiden sisällyttäminen arkeen vahvistavat ja ylläpitävät omaa mielenterveyttä. Joillekin saattaa sopia myös erilaiset rentoutumis- ja mindfulness -harjoitukset, joita löydät esimerkiksi Suomen mielenterveys ry:n nettisivuilta. Joskus omat voimavarat eivät kuitenkaan riitä korjaamaan alentunutta mielenterveyttä ja ulkopuolinen tuki on tarpeen.

Korkeakouluopiskelijoille on tarjolla YTHS:n terveydenhuollon ammattilaisten etä- ja lähivastaanotot. YTHS:n palveluissa työskentelee moniammatillinen tiimi koostuen useista eri alojen terveydenhuollon ammattilaisista. Aluksi tulee ottaa yhteyttä hoidontarpeen arviointiin joko Selfchatissa tai puhelimitse, jossa tilanne ja hoidon kiireellisyys kartoitetaan, annetaan itsehoito-ohjeita sekä yksilö ohjataan tarvittavien palveluiden tai hoidon piiriin. Vaihtoehtoisesti, mikäli ajanvarauslupa on jo olemassa, voi ajan varata itsenäisesti Self-verkkopalvelussa.

Porin perusturvan aikuisten vastaanotto toimii 23 vuotta täyttäneiden lyhytaikaisissa hoidon- ja tuen tarpeissa esimerkiksi elämän kriisitilanteissa, ihmissuhdeongelmissa sekä mielenterveyttä tai päihteiden käyttöä koskevissa tilanteissa. Alle 23-vuotiaat kuuluvat nuorten vastaanoton piiriin, jossa toiminta vastaa aikuisten vastaanoton toimintaa Käynnit ovat maksuttomia ja keskustelut luottamuksellisia. Vastaanotolle voi olla puhelimitse yhteydessä, varata ajan lääkärin lähetteellä tai vaihtoehtoisesti mennä vastaanotolle ajanvarauksettomalla vastaanottoajalla:

  • Aikuisten vastaanotto
    • Keskiviikkoisin klo 9-11.30 ja 12.30-14.30
    • Perjantaisin klo 8.30-11.00
  • Nuorten vastaanotto
    • Torstaisin klo 12.00–15.00

Kyseiset ajat ovat pääsääntöisesti vakiintuneita, mutta poikkeuksiakin saattaa esiintyä. Googlettamalla löydät aina helposti tiedon ajankohtaisesta aukioloajasta.

Kolmas sektori eli järjestöt tuottavat lisäksi erilaisia matalan kynnyksen palveluita valtakunnallisesti. Näitä palveluita ovat esimerkiksi MIELI ry:n kriisipuhelin, Sekasin-chat ja Sekasin Gaming sekä Solmussa-chat. Lisäksi on tarjolla erilaisia vertaistukiryhmiä, nettiterapioita ja itsehoitokoulutuksia. Sinun tulee vain pohtia itsellesi sopivin palvelu, joka tarjoaa omiin tarpeisiisi sopivaa apua tai tukea.

  • MIELI ry:n kriisipuhelin päivystää ympäri vuoden ja on saatavilla suomeksi 24/7 sekä myös ruotsiksi, englanniksi, arabiaksi, ukrainaksi että venäjäksi arkipäivisin rajoitetun ajan. Kriisipuhelimeen soittaminen onnistuu nimettömästi ja luottamuksellisesti. Eri kielien kriisipuhelinten numerot löydät alla olevasta linkistä:

https://mieli.fi/materiaalit-ja-koulutukset/materiaalit/kriisipuhelin-juliste/

  • Sekasin-chat on 12-29-vuotiaille suunnattu valtakunnallinen keskustelualusta, jossa pääsee keskustelemaan mieltä askarruttavista asioista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatin toisessa päässä toimivat järjestöjen ammattilaiset ja koulutetut vapaaehtoiset. Chat on auki vuoden jokaisena päivänä maanantaista perjantaihin klo 9-24 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 15-24.
  • Sekasin Gaming toimii Discord-yhteisönä 13-29-vuotiaille, jonka tavoitteena on jakaa sosiaalista tukea sitä tarvitseville: keskusteluseuraa ja vertaistukea turvallisella ja ammatillisesti moderoidulla aktiivisella alustalla.
  • Tukinetin Solmussa-chat palvelee kaikenikäisiä aikuisia maanantaista torstaihin klo 15-19. Palvelu on maksutonta, tapahtuu nimettömänä ja siellä voit keskustella mieltä askarruttavista asioista tai hankalasta elämäntilanteesta täysin luottamuksellisesti. Chatin toisessa päässä toimii koulutettu vapaaehtoinen tai sosiaali- ja terveysalan ammattilainen.

Mikäli sinulla nousee huoli omasta tai läheisen jaksamisesta, on vaikeasta aiheesta huolimatta tärkeää ottaa asia puheeksi. Mielenterveyden ongelmat eivät usein oireile näkyvästi, mutta niitä tulisi hoitaa aivan kuten muitakin sairauksia sekä joskus välitetyksi tulemisen kokemus on yksilölle ratkaisevan tärkeää. Muistetaan pitää huolta itsestämme ja toisista!

Lähteet ja lisätietoa:

https://www.mtkl.fi/tiedotteet/mielenterveysviikko-starttaa-teemana-on-tana-vuonna-toivo/

https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/mita-mielenterveys-on/mista-mielenterveys-rakentuu/

https://sekasin247.fi

https://www.pori.fi/sosiaali-ja-terveys/mielenterveys-ja-paihdetyo/aikuisten-vastaanotto

https://www.pori.fi/sosiaali-ja-terveys/mielenterveys-ja-paihdetyo/nuorten-vastaanotto

https://tukinet.net/teemat/solmussa-chat-783075200/

https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/harjoitukset/

https://www.punainenristi.fi/hae-apua-ja-tukea/auttavat-puhelimet-ja-palvelut-kotimaassa/

https://terapiatalonoste.fi/tietopankki/

https://mieli.fi/materiaalit-ja-koulutukset/materiaalit/kriisipuhelin-juliste/

https://tukinet.net/teemat/solmussa-chat-783075200/

https://mieli.fi/materiaalit-ja-koulutukset/materiaalit/kriisipuhelin-juliste/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *