Mielenterveys

Kirjoittaja: sosionomiopiskelija Tia-Maria Rantamäki

10.10 vietetään maailman mielenterveyspäivää. Päivää on vietetty vuodesta 1992 lähtien. Maailman mielenterveyspäivän tarkoituksena on lisätä tietoa maailmanlaajuisesti mielenterveyden ongelmista, niiden ehkäisemisestä ja hoidosta. Päivällä halutaan myös antaa erilaisille sidosryhmille, jotka työskentelevät mielenterveys ongelmien parissa mahdollisuus puhua työstään ja siitä mitä pitää tehdä, jotta mielenterveys hoidosta tulisi totta kaikkialla maailmassa. Päivällä pyritään myös vähentämään ennakkoluuloja ja leimoja, joita edelleen liitetään mielenterveyden ongelmiin. Päivä siis pyrkii nostamaan mielenterveyttä ja siihen liittyviä asioita esille. 

Mitä mielenterveys sitten oikein on ja mistä se rakentuu? ”Maailmanterveysjärjestö WHO:n määritelmän (2013) mukaan mielenterveys on hyvinvoinnin tila, jossa ihminen pystyy näkemään omat kykynsä ja selviytymään elämään kuuluvissa haasteissa sekä työskentelemään ja ottamaan osaa yhteisönsä toimintaan.” Mielenterveys rakentuu monista asioista ja se muovautuu läpi elämän. Omaan mielenterveyteen ja sen rakentumiseen vaikuttaa jokaisen ihmisen yksilölliset ja perinnölliset tekijät, sosiaaliset suhteet ja vuorovaikutus, yhteiskunnan rakenteelliset tekijät sekä kulttuuriset arvot ja uskomukset. Yksi tärkeä tekijä, joka vaikuttaa mielenterveyteen on myös asenteet niin yksilölliset kuin yhteiskunnan. Suhtaudutaanko mielenterveyden ongelmiin ymmärtävästi vai väheksytäänkö asiaa.  

Mielenterveyttä suojaa monia asia mutta samoin monia asia myös heikentää mielenterveyttä. Mielenterveyttä suojaa esimerkiksi: hyvä fyysinen terveys ja perimä, hyvä itsetunto, hyvät tunne- ja vuorovaikutustaidot, ihmissuhteet, työ sekä turvallinen elinympäristö. Mielenterveyttä taas heikentää esimerkiksi: geneettiset riskitekijät, sairaudet, talousvaikeudet, asunnottomuus, huonot elinolot ja syrjintä. Niin hyvässä kuin pahassa nämä tekijät voivat ulottua sukupolvien yli. 

Niin kuin fyysisestäkin terveydestä pidetään huolta, pystyy mielenterveydestäänkin pitämään huolta. Mielenterveydelle on hyväksi samat asiat kuin fyysiselle terveydelle: säännöllinen liikunta, ravitseva ja laadukas ravinto sekä riittävä uni. Näiden lisäksi mielenterveyden kannalta on tärkeää olla hyviä ihmissuhteita elämässä ja harrastuksia sekä muita juttuja, jotka tuottavat itselle iloa. Mielenterveydestä voi pitää huolta myös opettelemalla tunne- ja stressinhallintataitoja sekä rentoutumista. 

Tapoja pitää huolta mielenterveydestä on yhtä monta kuin on ihmisiä. Kyselinkin vielä toisilta soteekkilaisilta, millä tavalla he pitävät mielenterveydestään huolta. Tässä muutamia vastauksia: Lenkkeily, oma aika, sarjojen katsominen, musan kuuntelu, raivosiivous, päiväkirjan kirjoittaminen, kaverille avautuminen, pleikkarin pelaaminen ja meditointi. 

Muista pitää huolta mielenterveydestäsi! 

Lähteet:  

https://www.who.int/campaigns/world-mental-health-day

https://mieli.fi/yhteiskunta/kampanjat/kymppikymppi/

https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/mita-mielenterveys-on/mista-mielenterveys-rakentuu/

https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/mielenterveys/

https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/mita-mielenterveys-on/suojatekijat-vahvistavat-riskitekijat-heikentavat-mielenterveytta/

https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/mielenterveys-ja-arjen-taidot/

https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/mielenterveys-ja-arjen-taidot/mielenterveyden-kasi-kuvaa-mielen-hyvinvointiin-vaikuttavia-arjen-valintoja/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *