Luustoviikko tuo mukanaan tärkeää tietoa osteoporoosista

Kirjoittajat: Sairaanhoitajaopiskelijat Roosa Erkkilä, Minttu Marila & Jutta Hautamäki

Viime viikolla 17.10-23.10.2022 vietettiin luustoviikkoa ja se sijoittuu joka vuosi lokakuulle. Tämän vuoden luustoviikon teemana on “Tartu toimeen – valinnoillasi on väliä”. Viikon tarkoituksena on edistää osteoporoosin tunnistamista sekä tukea luustoterveyden edistämistä ja osteoporoosin omahoitoa. Tänä vuonna Luustoviikolla tuodaan esille erityisesti ravinnon ja liikkumisen vaikutukset luuston terveyteen. Luustoviikkoon kuuluu kansainvälinen osteoporoosipäivä sekä valkoisen paidan päivä.

Joka vuosi vietetään Maailman Osteoporoosipäivää (MOP) lokakuun 20. päivä. Tällä kiinnitetään huomiota osteoporoosin ehkäisyyn, diagnosointiin ja hoitoon, sekä metaboliseen luun sairauteen. Osteoporoottiset luun murtumat ovat vakavasti otettava asia. Erityisesti lonkka- ja nikamamurtuvat johtavat usein useamman murtuman kierteeseen, joka voi aiheuttaa kroonista kipua, liikkumattomuutta ja pysyvää vammaa. Maailman Osteoporoosisäätiö on järjestänyt maailmanlaajuisen kampanjan vuodesta 1997 lähtien.

Mitä osteoporoosi siis tarkoittaa?

”Osteoporoosissa luun mineraalimäärä on vähentynyt ja luun rakenne muuttunut siten, että luun lujuus heikkenee. Tällöin luu voi murtua vähäisestä vammasta.

Luukudos ”elää” kokoa ajan, vanhaa luuta hajoaa ja uutta syntyy tilalle. Kolmeenkymmeneen ikävuoteen asti luuta syntyy enemmän kuin hajoaa, joten luun lujuus lisääntyy. Sen jälkeen luuta hajoaa enemmän kuin syntyy, jolloin ikääntyessä luun lujuus hiljalleen heikkenee. Osteoporoosi on naisilla selvästi yleisempi kuin miehillä.

Kuka voi sairastua?

Vaikka osteoporoosi on yleisintä ikääntyneillä, voi osteoporoosia esiintyä, myös kaikenikäisillä naisilla ja miehillä. Suurin riski sairastua osteoporoosiin on vaihdevuodet ohittaneilla naisilla, koska estrogeenituotannon hiipuminen vaihdevuosi-iässä kiihdyttää luumassan menetystä. Miehillä luumassa pienenee hitaammin. Osteoporoosi voidaan jaotella primaariin ja sekundaariseen osteoporoosiin.

Primaari osteoporoosi (ei yhtä selvää syytä)

  • Vaihdevuosien jälkeinen osteoporoosi
  • Ikääntymisen myötä syntyvä osteoporoosi
  • Perinnöllinen alttius

Sekundaari osteoporoosi (osoitettavissa jokin selvä syy)

  • Sairaus esim. hormonihäiriö, keliakia, reuma, kilpirauhasen sairaus ja diabetes
  • Lääkitys esim. pitkäaikainen kortisonihoito ja syöpähoidot

Lähteet ja lisätietoa:

https://www.suomenosteoporoosiyhdistys.fi/rakasta-luitasi-turvaa-tulevaisuutesi/

https://luustoliitto.fi/luustoliitto/luustoviikko/

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00053

https://luustoliitto.fi/osteoporoosi/mita-osteoporoosi-on/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *