Itsenäisyyspäivä 6.12

Mikä on itsenäisyyspäivä?

Itsenäisyyspäivää juhlitaan Suomessa 1917 tapahtuneen itsenäistymisen kunniaksi. Suomi on kuulunut Ruotsin vallan alle ja liittyi osaksi Venäjän valtakuntaa vuonna 1809. Kun marraskuussa 1917 Venäjällä tapahtui vallankaappaus, Suomen itsenäistyminen alkoi edetä. Suomen itsenäisyysjulistus hyväksyttiin eduskunnassa 1917. Itsenäisyyspäivä on taustaltaan vakavamielinen lippujuhla, joka liittyy sodan ja sodassa kaatuneiden muistelemiseen. Itsenäisyyspäivää vietetään siis 6.12. vuosittain, joka on pyhäpäivä, jota vietetään valtakunnallisesti palkallisena vapaapäivänä. Vuonna 2023 itsenäinen Suomi täyttää 106 vuotta.

Miten itsenäisyyspäivää juhlitaan?

Suomen ensimmäisen presidentin ajoista alkaen perinteenä on ollut tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto eli puhekielessä Linnan juhlat, Suomen puolustusvoimien paraati sekä soihtukulkueet, kuten partiolaisten ja ylioppilaiden kulkue. Muihin itsenäisyyspäivän perinteisiin kuuluu itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalvelus, itsenäisyyspäivän lipunnosto Tähtitorninmäellä, lasten itsenäisyyspäivän juhla, Tuntematon sotilas -elokuvan esittäminen, sankarihaudoilla että hautausmaalla vierailu sekä kahden kynttilän sytyttäminen. Musiikin osalta olennaisina itsenäisyyspäivään kuuluu Maamme-laulu, Porilaisten marssi, Finlandia-hymni ja Veteraanien iltahuuto.

Satakunnan alueen itsenäisyyspäivän juhlallisuudet:

Pori

  • 5.12. Isänmaallinen konsertti klo 18–19.30, Keski-Porin kirkko
  • 6.12. Jääshow, klo 12–14, Enersense Areena
  • 6.12. Itsenäisyyspäivän juhla, klo 13–15, Promenadisali

Kankaanpää

  • 6.12 Itsenäisyyspäivän juhla, klo 10–14, Kankaanpään kirkko, Kankaanpääsali

Nakkila

  • 6.12. Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti, klo 10–12.30, Nakkilan kirkko

Harjavalta

  • 6.12. Itsenäisyyspäivän juhla, klo 10–13.45, Harjavallan kirkko, Harjavalta-Sali

Mitä itsenäinen Suomi tarkoittaa Soteekkilaisille?

Itsenäinen Suomi tarkoittaa meille vapautta, ylpeyttä omasta maastamme, oman kielen ja kulttuurin omaamista. Turvallisuutta kävellä ulkona. Valinnanvapautta, demokratiaa. Saamme olla oma maamme ja ei tarvitse olla kenenkään muun maan vallassa. Mutta tietysti myös palkallista vapaapäivää tai tuplapalkallista työpäivää.

https://www.paivyri.fi/info/liputuspaiva/suomen-itsenaisyyspaiva/#itsenaisyyspaiva-tahtitorninmaella

https://finlandabroad.fi/web/grc/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/suomen-tasavallan-itsenaisyyspaiva/384951

https://www.xn--liputuspivt-s8ac.fi/suomen-itsenaisyyspaiva/

https://um.fi/suomen-itsenaistyminen

Kirjoittajat: Hagmann Anna ja Kaisla Vilma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *